HACKED BY RETİNOİD!

Expozitii temporare: Virgil PREDA

Expozitii temporare: Virgil PREDA

Colony Art prezintă expoziția pictorului Virgil Preda (1923-2011), un preview al unui proiect mai amplu.

"Ofițer ca formație inițială, face ulterior studii de drept și studii libere de artă cu pictori importanți ai perioadei interbelice, iar impactul cu propaganda îl determină să se retragă în atelier, să se exileze în propriul său spațiu de lucru şi să cultive, pînă la dispariția sa, la o vârstă venerabilă, o pictură purificată de orice retorică, a cărei viziune constructivist-minimalistă se articulează pe capacitatea unei geometrii elementare de a se autogenera, atît la nivelul cromaticii, cît şi la acela al formei propriu-zise. Idealul său este acela de a realiza compoziții care să nu se mai supună rigorii pînzei, iar topografia clasică a acesteia, stînga-dreapta și sus-jos, să nu mai determine în vreun fel poziționarea imaginii". 

- Pavel Şuşară

 

Despre Virgil Preda prin ochii lui Virgil Preda:

Mărturisire: 

• “Mi-a venit intuitiv în minte să urmez traiectoria unor desene făcute de copii pe zidurile unor blocuri din Budapesta, ca un fel de început primar de scriere, care nu era un albabet al unei limbi, ci pur şi simplu nişte scrieri elementare, compuse din linii şi pete de culoare, în care ritmul pe care îl creează vectorii respectivi dau un anumit sens unei compoziţii, care compun un poem simfonic, poem plastic în care intervine mişcarea conştientă de a realiza un complex de forme în care aleatoriul se combină cu elementul de control (conştient).”

• “Repertoriu de semne din pictura mea nu are o semnificaţie filozofică propriu-zisă. Mesajul lor este eminamente plastic. Am folosit o aluzie geometrică, să spunem calmă, epurată, aeriană, care uneori are un aspect sacru. Simt că această aluzie geometrică vine din afara fiinţei mele şi că mă apropie de privirea lui Dumnezeu.”

• “Pentru mine, culoarea are aceeaşi importanţăa ca şi forma, pentru ca lucrez cu linii şi benzi de culoare. Acestea impreună formeaza o unitate. Culoarea capată şi ea puritate contopindu-se cu simplitatea formelor.”

• “Există o foame de spaţiu în picturile mele; există un spaţiu neconform cu pictura clasică figurativă deoarece noţiunile de cer şi pământ, de stânga şi dreapta, sus şi jos sunt desfiintate, pentru a realiza o uniformitate spaţială în toate sensurile. Îmi place să-mi închipui că locuiesc sufleteşte în arhitecturile care plutesc în dimensiunile pânzelor mele. Port în adâncul sufletului meu nostalgia Paradisului Pierdut, a spaţiului în care, cândva, primii oameni trăiau fericiţi, necunoscând apăsarea timpului pământean. Când pictez, îmi amintesc cele scrise în *Evanghelia dupa Ioan în Biblie: 'La început era Cuvantul şi Cuvantul era Dumnezeu'. Cer iertare lui Dumnezeu dacă gândesc că umbra cuvantului a fost semnul, inscripţia de început!”

• “Am considerat şi continuu să cred că expoziţiile constituie confruntări, dialoguri cu publicul, care este divers. Artistul se adresează în egală măsura atât iniţiaţilor, cât şi celor mai nesofisticaţi iubitori de artă.”

(Virgil Preda - Mărturisire: Demersul plastic Compoziţii - Inscripţii, Virgil Preda în dialog cu Vasile Murivale, 2008)

https://www.youtube.com/watch?v=7HRiVT_Ntyk

Expoziția va fi deschisă până la data de 27 martie 2016 şi poate fi vizitată de marți până sâmbătă între orele 10-18. După 15 august 2015 până pe 27 martie 2016 expoziția se vizitează numai prin programare.

Va mulțumim!

 

Afisare:
Afiseaza:
Ordine:
© Copyright Colony Art 2018 | Toate drepturile rezervate